Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért nem tartalmaznak a Hemptouch termékek pálmaolajat?

Miért nem tartalmaznak a Hemptouch termékek pálmaolajat?
Mit szólnál egy játékhoz? Mostantól egy hétig, mielőtt a kosaradba raknál egy terméket, olvasd el a címkéjét! Hamar észre fogod venni, hogy egy összetevőben szinte mindegyik egyezik – ez az összetevő pedig nem más, mint a pálmaolaj.

palm_oil_skin_care

Mi az a pálmaolaj?

A pálmaolaj a legolcsóbban kinyerhető és finomítható növényi olaj, amiben nincsenek káros transz-zsírok. A pálmaolaj jelenleg a leggyakrabban használt olaj a világon, főleg az élelmiszeriparban (kekszek, margarinok, csokoládék, különböző kenhető krémek és vajak), a kozmetikaiparban, ruhaiparban a műanyagiparban és a gyógyszeriparban használják. A pálmaolaj az olajpálma gyümölcséből készül, és bár eredetileg Nyugat-Afrikából származik, mára mindenhol elterjedt, ahol van elég eső és nap. Olajpálmafák találhatók Afrikában, Ázsiában Észak és Dél-Amerikában. Csak Indonéziában és Malajziában az összes pálmaolaj 85%-át állítják elő.

Mi a hatása a pálmaolaj kitermelésnek a környezetre?

A pálmaolaj-ipar hatalmas, és katasztrófális hatása van a környezetre, melyek közül az egyik legkomolyabb probléma az erdőírtás, az állatok természetes élőhelyének csökkentése, a klímaváltozás és az állatkínzás – azokkal az állatfajokkal szemben, akik a pálmafaültetvények területén élnek. A WWF szerint (Természetvédelmi Világalap) minden órában 300 futballpályányi esőerdőt írtanak ki a pálmaolajért. Ez a hatalmas mértékű erdőírtás sok fajt juttat a kihalás szélére, és ha pálmaolaj-ipar az eddigi iramban növekszik, az orángutánok már öt éven belül kihalhatnak.

Pálmaolaj a bőrápolási termékekben

A pálmaolaj annyira gyakori a különböző kozmetikai és bőrápolási termékekben, hogy 70%-uk tartalmazza. Főleg emulgeálószernek használják, ami a vízalapú krémek egyik elengedhetetlen hozzávalója. Mivel egyes termékeink tartalmaznak vizet, vagy hidrolátumot, szükségünk volt egy működő alternatívára. Miközben célunk az, hogy lehetőleg helyi termesztésű és környezetbarát hozzávalókat használjunk termékeinkhez, ezúttal egy természetes emulgeálószerre, a kókuszolajra esett választásunk, ami bár nem honos, de előállítása környezetkímélő.

Viszont szerencsére van ok a bizakodásra. Az egyre tudatosabb vásárlói hozzáállás mára már kikényszerítette a nagyvállalatoktól az élelmiszer és kozmetikaipartól, hogy lassan áttérjenek a fenntartható pálmaolaj használatára.

Fotó: Justin Band / Unsplash

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudomány